Pressmeddelande 12 september
pastedGraphic.png
pastedGraphic_1.png

2022-09-12

Det kvinnliga kocknätverket TakeOver gör första gästspelet på två år – på Portal den 3 oktober

TakeOver gästspel, ett nätverk för att lyfta fram mat lagad av kvinnliga kockar startades 2014 av Linn Söderström och Lisa Lönner. Nu gör TakeOver ett gästspel i samarbete med Klas Lindberg, krögare på Portal. Gästpelet är den 3 oktober – och självklart på Portal. Nätverket har också bjudit in föreningen Framtidens Krogkultur att delta i ett samtal om arbetsmiljön i restaurangbranschen. Bord beställs på Portals hemsida www.portal.se

Det är det första gästspelet sedan 2019, då pandemin gjorde gästspelen omöjliga. Klas Lindberg, Årets kock 2012 och ägare till restaurangen Portal, kontaktade Lisa Lönner, för ett nytt gästspel.

”Vi söker ständigt nya vägar att få vår personal att trivas och stanna hos oss, för att skapa framtidens krogkultur. TakeOver gästspel skapar en kontaktyta och en utveckling för branschen som vi vill uppmuntra” säger Klas Lindberg.

På gästspelen skapar varje kock sin egen rätt för att synliggöra sin matlagning för restaurangpubliken. Det är alltför sällan kvinnliga kockars matlagning och deras prestationer lyfts.

”Klas och jag har fört många intressanta diskussioner om att driva restaurangföretag och det resulterade i ett nytt TakeOver gästspel efter pandemipaus. Det känns otroligt glädjande och responsen från kockarna är mycket positiv, säger Lisa Lönner vars företag Husmor Lisa Fine Home Dining äger varumärket. 

Martin & Servera har varit huvudsponsor till TakeOvers gästspel sedan starten. Kristina Ossmark, marknadsdirektör på Martin & Servera, säger: 

”Efter många års gästspelande ser vi att TakeOver skapat nya nätverk för de kvinnliga kockarna och att jämställdhet i restaurangköken är en fråga som nu diskuteras i hela branschen” säger Kristina Ossmark, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Martin & Servera. 

Det allra första gästspelet genomfördes på Ekstedt 2016 och sedan dess har nätverket genomfört över 20 gästspel där totalt runt 70-talet kockar deltagit och lagat totalt över 150 rätter. År 2017 vann nätverket Årets Banbrytare i White Guide och fick hederspris i Gulddraken. 2018 vann TakeOver gästspel Gyllene Hjulet.

Middagsbokningar för gästspelet görs direkt på Portals hemsida www.portal.se.

De kockar som medverkar vid gästspelet på Portal är: 

Frida Sandberg – kökschef i baren på Restaurang Portal

Andrea Gidberg – souschef i matsalen på Restaurang Portal

Emelie Nielsen – Driftsansvarig kökschef restaurang KRUBB Töreboda. Styrelsemedlem föreningen Framtidens Krogkultur och vinnare av priset ”Restaurangbranschens Vardagshjälte” 2022.

Sara Johansson – Souschef på Restaurang Oxenstiernan. Hon har studerat i Grythyttan och bland annat  jobbat på KitchenTable i London, Koka i Göteborg och restaurang Sepia i Sydney. 

Sara Nilsson – Souschef på Roots Foodmarket Göteborg. Finalist i Årets Konditor 2019 och 2021, där hon tog andraplatsen 2019.

Katja Nyqvist – frilanskock i Östersund som har drivit egen restaurang i Spanien och jobbat som kökschef på flera ställen t ex Jazzköket. Katja har varit med på flera TakeOvers, bla Ekstedt och Guldgalan.

Elin Wijk – kock på Restaurang Vrå i Göteborg. Elin är ett stort framtidslöfte som redan har mycket tävlingserfarenhet och en vinst i gymnasie-SM i bagaget. 

Andrea Lima Galarza – Souschef på Restaurang Vrå i Göteborg. Andrea har kockutbildning i Schweiz och lärlingsperiod på Kadeau i Danmark. Stort fokus & hög ambitionsnivå gjorde att Vrå erbjöd anställning och Andrea valde att flytta till Göteborg. 

Lisa Lönner, grundare och ägare av TakeOver. Lisa driver Lisa Fine Home Diningoch matföretaget Finaste Lisa. Lisa är civilekonom från Handelshögskolan som efter karriär i PR bestämde sig för att bli kock och starta restaurang. Finalist Årets Ekokock 2022.

Kontaktpersoner: 

Take Over Sverigeturné, Lisa Lönner 070-200 94 14, lisa@husmorlisa.se 

Klas Lindberg 070-390 66 61

Martin & Servera, Kristina Ossmark 070-644 23 14, kristina.ossmark@martinservera.se 

Historien om TakeOver 

TakeOver blev Årets Banbrytare år 2017 på White Guide-galan samt vann ett hederspris på Gulddraken. Över 200 kockar finns i nätverket och över 70 kockar från Kiruna i norr till Malmö i söder har skapat över 150 egna rätter på olika restauranger sedan starten 2014. TakeOver startades av kockarna Linn Söderström och Lisa Lönner och ägs av Lisas företag Husmor Lisa AB. TakeOver innebär att kvinnliga kockar tillfälligt tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Syftet är att synliggöra kvinnliga kockars matlagning och skapa ett kvinnligt nätverk i branschen. Nätverket har idag över 200 medlemmar – alla yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin.

Martin & Servera har sedan starten varit huvudsponsor till nätverket. 

Fakta Martin & Servera 

Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.