PM: TakeOver på OMAKA 6/2 2023
pastedGraphic_1.png

PRESSMEDDELANDE, 6 december 2022

Nytt gästspel av det kvinnliga kocknätverket TakeOver – på OMAKA den 6 februari

TakeOver Gästspel gör nu sitt tjugotredje gästspel på Hedda Spendrups bryggeri med restaurang OMAKA i A-House, Stockholm, den 6 februari 2023. Denna gång sätter kockarna varsin rätt till ett av bryggeriets hantverksöl. TakeOver gästspel, nätverket för att lyfta fram mat lagad av kvinnliga kockar som startades 2014 av Linn Söderström och Lisa Lönner fortsätter att utveckla branschen. 

PRESSTRÄFF kl 16.00 den 6 FEBRUARI – Kockar och bryggare presenterar sig och talar om sin matlagningsfilosofi, hur de skapat rätterna till ölen och hur ölen skapas. Ett antal pressplatser till middagen finns. OSA senast den 20 januari till lisa@husmorlisa.se

OMAKA är ett bryggeri med restaurang som skapar innovativ öl och mat i kombination. Bord till gästspelet beställs på hemsidan www.omaka.beer eller på telefon 08-400 50 440

På gästspelet deltar följande kockar:

Frida Nilsson, Concept & Quality Development Head Chef i ESS Group, som tagit silver i Kockarnas Kamp, deltagit på ett antal TakeOvers och själv varit värdinna för en bejublad TakeOver år 2019 när hon var Head Chef på MJs i Malmö.

Lisa Lönner, grundare och ägare av TakeOver Gästspel. Lisa driver Lisa Fine Home Dining på Resaröoch matvarumärket Finaste Lisa. Hon är civilekonom från Handelshögskolan som efter en karriär i näringslivet bestämde sig för att bli kock och starta restaurang. Finalist Årets Ekokock 2022.

Agnes Fällman, kökschef på Sparrow som ägs av Mattias Dahlgren och som tidigare bl a arbetat på Mattias Dahlgrens Matbaren och TAK. Hon är PR-ansvarig för TakeOver och har deltagit på flertalet gästspel och gästframträdanden.

Christina Kashou, vinnare av Sveriges Mästerkock 2021 och kokboksförfattare. Hon har gjort praktik på Aira och arbetar nu som Junior Sous Chef på Surfers i Stockholm.

Clara Häggqvist, kock och sommelier som driver restaurangen Cissi & Clara 

på sin föräldragård utanför Norrtälje.

Hanna Claesson, kock på OMAKA, gick Grillska gymnasiet och har arbetat på Görvälns slott samt Ellery Beach House på Lidingö. Hon var också commis i Svenska kocklandslaget 2019.

På gästspelen skapar varje kock sin egen rätt för att synliggöra sin matlagning för restaurangpubliken. Middagen komponeras så att harmoni mellan rätterna skapas och alla hjälps åt i köket.

”Det är viktigt för oss att uppmuntra kvinnor att söka sig till vårt yrke och få dem att stanna och utvecklas. Vi behöver få in betydligt fler kvinnliga kockar som med sin passion för mat och kreativitet kan vara med och utveckla branschen” säger Jimmie Rundqvist, VD på OMAKA.

Den tredje oktober gjorde nätverket ett gästspel på Portal hos Årets kock 2012 Klas Lindberg och det var det första gästspelet sedan 2019 då pandemin gjorde gästspelen omöjliga. Under pandemin satsade nätverket istället på träningsläger för kvinnliga kockar som tävlar i Årets Kock.

”TakeOver Gästspels officiella uppdrag är att skapa nätverk mellan kvinnliga kockar under kreativa och professionella former, samt att lyfta kvinnliga kockars matlagning i rampljuset – något jag känner att vi lyckas med” säger Lisa Lönner. 

Martin & Servera har varit huvudsponsor till TakeOver Gästspel sedan starten. Andra partners är Sundqvist och Segers fabriker som sponsrar nätverket. Denna gång är Spendrups med som sponsor för denna kväll. 

”Efter många år ser vi att TakeOver skapat nya nätverk för de kvinnliga kockarna och gästspelen är ett fantastiskt tillfälle att få njuta av de duktiga kockarnas meny. Vi på Martin & Servera-gruppen är stolta sponsorer till detta viktiga initiativ i restaurangbranschen” säger Kristina Ossmark, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Martin & Servera.

Det allra första gästspelet genomfördes på Ekstedt 2016 och sedan dess har nätverket genomfört 22 gästspel där totalt runt 80-talet kockar deltagit och lagat över 160 rätter. År 2017 vann nätverket Årets Banbrytare i White Guide och vann hederspris i Gulddraken. 2018 vann TakeOver gästspel eventbranschens tävling Gyllene Hjulet som Årets Rättighet.

Fakta om alla gästspel och kockar finns på www.takeovergastspel.se och @takeovergastspel

Kontaktpersoner: 

Take Over Gästspel: Lisa Lönner 070 200 94 14, lisa@husmorlisa.se

Omaka: Jimmie Rundqvist, VD Omaka 073 410 80 55, jimmie.rundqvist@omaka.beer

Spendrups: Rose-Marie Hertzman 0708 95 25 67, rose-marie.hertzman@spendrups.se

Martin & Servera: Kristina Ossmark 070 644 23 14, kristina.ossmark@martinservera.se

Historien om TakeOver 

TakeOver Gästspel innebär att kvinnliga kockar tillfälligt tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Över 200 kockar finns i nätverket och cirka 80 kockar från Kiruna i norr till Malmö i söder har deltagit minst en gång och skapat över 160 egna rätter på olika restauranger sedan starten 2014. TakeOver startades av Linn Söderström och Lisa Lönner och ägs av Lisas företag Husmor Lisa AB. Syftet är att synliggöra kvinnliga kockars matlagning och skapa ett kvinnligt nätverk i branschen. 

Fakta om OMAKA och Spendrups

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1.100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se

Fakta Martin & Servera 

Martin & Servera har sedan starten varit huvudsponsor till nätverket.  Martin & Servera-gruppen erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är en svensk, familjeägd koncern. Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera-gruppen består av Martin & Servera Restauranghandel, Martin & Servera Logistik, Martin & Servera Restaurangbutiker, Galatea, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Kötthallen Sorunda.